Owlet: health monitor in de vorm van een babysokje

By on 22 november 2013
20131121-194350.jpg

De eHealth-revolutie slaat werkelijk geen generatie over, zo bewijst de Owlet Baby Monitor maar weer. Bijzonder aan deze gezondheidsmonitor dat deze is uitgevoerd als een babysokje. De Owlet monitort vitale lichaamsfuncties als hartslag, zuurstofniveau en temperatuur. Verder brengt het sokje het slaapgedrag van een zuigeling in kaart.

Het idee voor de Owlet ontstond toen een van de oprichters van het bedrijf dat de babymonitor ontwikkelt op een pasgeboren tweeling aan het passen was. Een van de baby’s was geboren met een hersenverlamming. “Hoe handig zou het zijn als ik op afstand een seintje zou kunnen krijgen als er iets mis was?”, dacht hij. “Het probleem met babyfoons is dat deze alleen aanslaan als de baby huilt, terwijl een baby tijdens veel noodgevallen juist volkomen stil blijft: denk aan wiegendood.”

Al snel werd het idee voor de Baby Monitor geboren. “Het was best lastig om een wearable te ontwikkelen die je aan je kindje toevertrouwt. Daarom kwamen we met het idee van een niet-giftige siliconen sok, die makkelijk schoongemaakt kan worden. In de sok zijn veilige leds en lichtsensoren verwerkt, zoals je die ook in ziekenhuistoepassingen en welnesstrackers tegenkomt”, aldus mede-oprichter Jordan Monroe.

De keuze voor de voet heeft te maken met het feit dat daar de hartslag goed meetbaar is, en bovendien is deze plek zo ver mogelijk verwijderd van het bijtgrage mondje van de pasgeborene. De Baby Monitor is overigens niet alleen bedoeld voor baby’s met een lichamelijke afwijking. “De Owlet is ook geschikt om overbezorgde ouders te attenderen op het feit dat hun kleine zich in zijn wiegje omdraait.”

Het slimme babysokje is niet erg goedkoop: de Owlet kan via de site van de fabrikant voor $250 besteld worden. De bijbehorende app, waarmee je de vitale functies van de baby kunt inzien, is beschikbaar voor iOS en binnenkort ook voor Android smartphones.

(bron: Co.Design)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *