Popular Science roept bionisch oog uit tot ‘innovatie van het jaar’

By on 13 november 2013
Argus II

Een uitvinding die blinden in staat stelt om (weer) te kunnen zien is door het Amerikaanse tijdschrift Popular Science uitgeroepen tot ‘innovatie van het jaar 2013’. De Second Sight Argus II bestaat uit een camera en een microprocessor, die de beelden verwerkt en daarna overbrengt op een implantaat op de oogzenuw.

De videocamera is geïntegreerd in een zonnebril die de persoon in kwestie draagt. De beeldverwerking wordt gedaan door een kleine computer die aan de riem bevestigd is. De bewerkte optische data wordt draadloos naar het netvliesimplantaat gezonden, die via in totaal 60 elektroden verbonden is met de oogzenuw.

De informatie wordt vervolgens door de hersenen geïnterpreteerd als grove zwart-wit afbeeldingen. Het beeld stelt blinden in staat om stoepranden te herkennen, voorwerpen te vinden en grote letters te lezen.

De Argus II is inmiddels goedgekeurd door de FDA, voor gebruik door patiënten met retinitis pigmentosa, een degeneratieve ziekte die het zicht geleidelijk doet afnemen. In toekomstige klinische testen wordt getest of het kunstmatige netvlies ook gebruikt kan worden om patiënten met maculaire degeneratie te helpen weer te kunnen zien. Die ziekte is meestal verantwoordelijk voor blindheid na het 60e levensjaar.

In juni dit jaar werd een 63-jarige Nederlandse vrouw voorzien van het netvliesimplantaat. Zij kon dankzij de ingreep in het Oogziekenhuis Zonnestraal na 26 jaar blindheid weer wat zien.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *