Quick Trainer helpt verstandelijk gehandicapte kinderen om zindelijk te worden

By on 2 augustus 2013
Quick Trainer

Een team van wetenschappers verbonden aan de universiteit van Rochester heeft een wegwerpsensor ontwikkeld die kinderen met een verstandelijke beperking helpt om zindelijk te worden. Ouders krijgen via hun smartphone een seintje zodra de sensor opmerkt dat het kind in zijn broek plast, zodat ze hun kind meteen op de pot kunnen zetten.

De set bestaat uit een wegwerpverbandje met sensor, een Bluetooth-module en een iOS device zoals een iPhone of iPad. In het verbandje zijn draden verwerkt die een verandering in weerstand opmerken zodra het vochtig wordt. Deze verandering wordt draadloos via Bluetooth doorgegeven aan de smartphone of tablet van een ouder of verzorgende.

De bijbehorende app geeft vervolgens een seintje, zodat het kind snel naar het toilet gebracht kan worden. Als de boodschap eenmaal gedaan is biedt de app een aantal beloningen, die het kind moeten stimuleren om in de toekomst uit zichzelf naar de wc te gaan. Die beloning kan het afspelen van een favoriet audio- of videofragment zijn, een spelletje, of zelfs het tonen van foto’s van snoepjes, waarvan het kind er één uit mag kiezen zodra de broek weer opgehesen is.

Volgens de wetenschappers kunnen kinderen die gebruik maken van de Quick Trainer binnen 45 dagen zindelijk worden. Dat is goed nieuws voor ouders met een kind met een verstandelijke beperking, zoals autisme of het syndroom van Down. Normaal gesproken duurt het bij deze kinderen ruim anderhalf jaar om een normale stoelgang aan te leren, aldus Daniel Mruzek, die het onderzoek leidt.

De Bluetooth-verbinding werkt buiten tot op 45 meter, en binnen tot 9 meter. Via de app kunnen ook meerdere kinderen in de gaten gehouden worden, ideaal voor kinderdagverblijven of tehuizen dus. De app houdt ook statistieken bij, die de ouders of verzorgers eventueel kunnen doormailen aan een arts.

Het team wil de Quick Trainer nu verder ontwikkelen en ook geschikt maken voor gebruik door ouderen, om ze zodoende zoveel mogelijk zelfstandigheid te kunnen bieden.

(Via Gizmag)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

  1. Kadi

    8 december 2013 at 18:42

    Ik heb een zoontje met een beperking. Zou graag met hem oefenen om zindelijk te worden dit lukt heel moeizaam. Dus kom ik op de site en zou graag zo een quick traier kopen maar vind nergends de prijs en hoe te bestellen kunnen jullie mij alle info sturen? Dank u

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *