Radboud onderzoekt inzet Google Glass op ambulance en traumaheli

By on 20 augustus 2013
Foto (cc) Hugo Janssen, 2012 (bron: Flickr.com)

Deze week wordt door het Nijmeegse UMC St Radboud getest of Google Glass zinvol in te zetten is op de ambulance en traumahelikopter. Een mogelijke toepassing is het live streamen van beelden van een ongeval en de ter plaatse verleende eerste hulp naar een operatieteam in het ziekenhuis, zodat die beter kunnen inschatten wat ze te wachten staat als de slachtoffers binnenkomen.

Het UMC St Radboud kwam afgelopen week al in het nieuws door het live inzetten van Google Glass tijdens een kaakoperatie. Op die manier konden studenten op afstand meekijken met de operatie. Als het aan het REshape Innovation Center ligt blijft het daar niet bij en wordt de Googlebril in de toekomst  op veel meer manieren ingezet. Deze week dragen een aantal ambulante hulpverleners Glass, om te ervaren of de slimme bril ook op dit vlak toegevoegde waarde biedt.

Naast het experiment met ambulance en traumaheli is het plan ook om een app te ontwikkelen voor Glass waarmee het mogelijk is om in geval van nood de dichtstbijzijnde publieke AED (defibrillator) te vinden. Voor smartphones is een dergelijke app al beschikbaar, met daarin de locatie van 18.000 Nederlandse AEDs. De komende weken wordt deze app geschikt gemaakt voor Glass.

Screenshot van CPRGlass in actie

Screenshot van CPRGlass in actie

Een andere mogelijkheid is dat functionaliteit van deze AED4.EU app ingebouwd wordt in de reeds bestaande CPRGlass app van Dr. Christian Assad-Kottner. Deze app loodst een Glass-gebruiker door een reanimatieprocedure heen en seint ondertussen het dichtstbijzijnde ziekenhuis in, zodat er snel professionele hulp geboden kan worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *