Radboud ziekenhuis zet Google Glass in tijdens operatie

By on 15 augustus 2013
Google Glass tijdens operatie UMC St Radboud

Afgelopen vrijdag hebben kaakchirurgen van het UMC St Radboud tijdens een operatie Google Glass uitgeprobeerd. Daarbij is onderzocht of beelden van de operatie gemaakt met Glass toegevoegde waarden hebben ten opzichte van beelden afkomstig van een vaste camera.

Het experiment komt uit de koker van het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud. Doel is om te kijken of wearable technology en andere innovatieve oplossingen toegepast kunnen worden in de zorg, en om in kaart te brengen wat de beperkingen zijn van embryonale technologieën zoals slimme brillen en andere wearables.

Volgens het Radboud ziekenhuis biedt Google Glass verschillende kansen in de OK. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld vanuit de collegezaal meekijken met de chirurg, en een collega-arts aan de andere kant van de wereld kan op grond van waarheidsgetrouwe beelden een goed advies geven.  Ook is getest of tijdens een operatie protocollen of andere informatie opgevraagd kunnen worden.

De Google-bril vertoonde nog wel wat kinderziektes tijdens de operatie. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig. Ook blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden.

Bij het REshape & Innovation Center wordt nu gewerkt aan een app voor Google Glass die een aantal van deze problemen moet oplossen. Ook kunnen er wellicht nieuwe functionaliteiten, speciaal voor gebruik in een medische context, toegevoegd worden middels een dergelijke app.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *