Samsung legt focus op mHealth met Simband en SAMI-platform

By on 28 mei 2014
Samsung SAMI en Simband

Tijdens een persconferentie in San Francisco heeft Samsung een platform aangekondigd waarin al je persoonlijke gezondheidsdata opgeslagen kan worden. Ook presenteerde het bedrijf een prototype van een slimme armband die je hartslag, bloeddruk, temperatuur en je hydratatietoestand in de gaten houdt. Het platform maakt deel uit van een nieuwe visie van het bedrijf op health tracking.

Het SAMI-platform is een cloudgebaseerde oplossing voor het bewaren van allerhande sensordata. Het platform kan data van uiteenlopende devices opslaan en analyseren. Volgens Samsung-topman Young Sohn staat mHealth op het punt een vergelijkbare aardverschuiving door te maken als communicatie, door de opkomst van de smartphone een paar jaar geleden.

Het cloudgebaseerde platform is slechts een onderdeel van de keten. Wearables die voorzien zijn van een nieuwe generatie biosensoren moeten de cloud gaan voeden met activiteiten- en gezondheidsdata. Uiteindelijk zullen dergelijke sensoren zelfs in staat zijn om je bloedsuiker te meten, of de luchtkwaliteit in je directe omgeving.

De experimentele Simband is een voorbeeld van zo’n next generation wearable: de armband kan in zijn huidige uitvoering al een veelheid aan lichaamsfuncties monitoren. De armband is voorzien van sensoren die onder andere bloeddruk en hartslag in de gaten houden, maar via uitbreidingen kunnen ook andere waarden gemeten worden.

Het duurt nog wel even voordat het mHealth-platform beschikbaar komt voor ontwikkelaars. De Healthcare API zal later dit jaar live gaan, en de sensoren zijn nog volop in ontwikkeling. Om developers te stimuleren om met creatieve gezondheidsapplicaties te komen stelt Samsung maar liefst $50 miljoen aan fondsen beschikbaar voor teams die aan healthcare-oplossingen werken.

De aankondiging van Samsung komt aan de vooravond van de WWDC conferentie van Apple, waar mogelijk ook een mHealth-applicatie in de vorm van Healthbook wordt aangekondigd. Ook werkt Apple volgens geruchten aan de iWatch, een slim horloge met daarin sensoren die je fysieke gesteldheid vaststellen.

(via Connectedly)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *