Sensor voor detectie ziekte van Lyme in de maak

By on 20 augustus 2013
Lyme biosensor

Amerikaanse wetenschappers werken aan een biosensor van koolstofnanobuizen die snel de antigenen detecteert die typerend zijn voor de ziekte van Lyme. De sensor is in staat om concentraties van minder dan 1 ng/ml te detecteren, wat gevoeliger is dan met een aantal traditionele Lyme-testen mogelijk is.

Het team van de University of Pennsylvania fabriceerde de sensors door grote hoeveelheden halfgeleidende koolstofnanobuis-transistors via een chemisch opdampproces op siliciumwafers aan te brengen. Via covalente bindingen waren de onderzoekers in staat om antilichaamproteïnen aan de transistors te koppelen. Zodra deze proteïnen zich aan het gezochte antigeen (p42 flagellar) binden verandert de elektrische weerstand van de halfgeleiders, en dat kan gemeten worden.

De gevoeligheid van de sensor is vergelijkbaar met bestaande Lyme-testen zoals ELISA en Western-blot immunoassays, en gevoeliger dan urinetesten. Maar in tegenstelling tot eerstgenoemde testen is er bij de biosensoren geen sprake van een vertraging tussen infectie en detectie. Ook kan er geen verwarring optreden door het opmerken van oude antistoffen van een eerdere infectie, doordat de sensoren alleen actieve Borrelia burgdorferi (de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme) opmerken.

Het team wil de gevoeligheid van de biosensoren nog verder vergroten. Daarna volgt er een reeks aan in-vitro experimenten, waarbij er daadwerkelijk met menselijk bloed gewerkt wordt. Voordat de sensor op de markt kan komen moeten er ook nog dierproeven en klinische testen met mensen gedaan worden.

“Uiteindelijk is het doel om een sensor te maken die een hele reeks aan testen kan uitvoeren op een druppel bloed, waaronder niet alleen een check op de ziekte van Lyme, maar ook op biomarkers die in verband worden gebracht met hartfalen, artritis, Alzheimer en stress”, aldus onderzoeksleider A.T. Charlie Johnson.

Lyme in Nederland

In Nederland worden er jaarlijks meer dan een miljoen mensen gebeten door teken. Problematisch is dat het aantal teken jaarlijks toeneemt. Het percentage besmette teken neemt ook toe. Een klein deel van de gebeten mensen ontwikkelt de ziekte van Lyme, die – mits behandeld met antibiotica – kan leiden tot huidinfecties en zelfs tot aandoeningen van het zenuwstelsel.

Helaas wordt de ziekte van Lyme niet altijd juist herkend door een huisarts, zoals laatst bleek in een uitzending van EenVandaag, waarin Lymepatiënt Gerard de Bruin vertelde dat het ruim twee jaar duurde voordat bij hem een correcte diagnose werd gesteld. De biosensor zoals momenteel wordt ontwikkeld in de V.S. zou wellicht veel snellere en preciezere diagnoses mogelijk maken en daardoor dergelijk leed kunnen voorkomen.

sitestat

(bron: Physics World)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *