Slechte adem? Deze sensor vertelt je wat er aan scheelt

By on 17 september 2013
DoCoMo breath sensor

Het Amerikaanse bedrijf Adamant Technologies werkt aan een nanotech sensor die je adem analyseert op kwalijk riekende stoffen die uitgescheiden worden door bacteriën of het gevolg zijn van ontstekingen. Daardoor kunnen bepaalde ziekten zoals longkanker en diabetes vroegtijdig gedetecteerd worden.

Iemands ademtocht vertelt bijzonder veel over diens gezondheid. Ervaren artsen weten dat, die kunnen soms alleen al op basis van de geur uit de mond van een patiënt een eerste diagnose stellen. Een nauwkeuriger analyse van de metabolieten die voorkomen in de adem kan dan ook veel inzicht geven in je lichamelijke gesteldheid. Daartoe wordt momenteel een sensor ontwikkeld die gebruik maakt van nanotechnologie om geuren  te analyseren.

Een eerste toepassing van de ademsensor die Adamant Technologies-oprichter Sam Khamis voor ogen ziet is het analyseren van normale metabolische processen zoals de verbranding van calorieën tijdens het sporten. De sensor zou een sporter een waarschuwing kunnen geven zodra er realtime wordt vastgesteld dat je teveel calorieën verbrand en je lichaam overgaat op vetverbranding.

Andere toepassingen liggen volgens Khamis vooral op het medisch-diagnostische vlak. Zo zou de sensor ingezet kunnen worden voor het voorspellen van astma-aanvallen, of het ontstaan van longontstekingen of tuberculose.  Immers, ontstekingsreacties leiden tot een veranderende samenstelling van de metabolieten in de adem, die vroegtijdig gedetecteerd kunnen worden door de beoogde geursensor.

Het huidige prototype van de sensor bestaat uit een dunne behuizing die rond een smartphone past. De sensor is opgenomen in de onderzijde van de behuizing, naast een USB connector. Op termijn moet er ook een handheld versie van de sensor komen. Naast de ontwikkeling van de sensor zelf werkt Khamis aan een database met geuren, die dan gekoppeld kunnen worden aan specifieke metabolische afwijkingen.

(via MedCity News – afbeelding: DoCoMo)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *