Slimme kies maakt rook- en eetgedrag patiënt inzichtelijk

By on 31 juli 2013
Slimme kies uit Taiwan

Wetenschappers van de National Taiwan University zijn erin geslaagd om een elektronische sensor te ontwikkelen die, eenmaal aangebracht in een kies, beugel of kunstgebit, het rook- en eetgedrag van een patiënt in kaart brengt. Het is uiteindelijk de bedoeling dat artsen de gegevens draadloos kunnen uitlezen.

“De mond is niet alleen een opening naar de maag, maar geeft ook veel inzicht in iemand gezondheid”, aldus een vertegenwoordiger van het team. “Vandaar dat we een sensor hebben ontwikkeld die op deze plaats zijn werk doet. Zodoende kunnen we meten hoe vaak en hoe lang iemand praat, kauwt, drinkt, hoest en rookt.”.

De sensor bestaat uit een klein printje met micro-elektronica, die 24 uur per dag de kaakbewegingen van de drager registreert. Aan de hand van deze gegevens kan het eetgedrag van een patiënt in kaart worden gebracht. Het is zelfs mogelijk om de kaakbewegingen die typerend zijn voor het roken van een sigaret te detecteren. Op die manier kunnen artsen vaststellen of iemand zich houdt aan een bepaald dieet of rookverbod.

Momenteel zijn de onderzoekers er nog niet in geslaagd om ook een batterij in het device in te bouwen. Een prototype van de sensor krijgt zijn voeding derhalve via een draadje, en ook de data wordt via een fysieke verbinding uitgelezen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de gegevens van de sensor draadloos via Bluetooth (geen woordgrap) opgevraagd kunnen worden, maar de onderzoekers willen eerst zeker weten dat de straling geen gevaar vormt.

De sensor wordt in september gepresenteerd tijdens het International Symposium on Wearable Computers in Zurich.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *