Tien finalisten moeten Tricorder uit Star Trek werkelijkheid maken

By on 4 september 2014
Tricorder

Wie wel eens naar Star Trek kijkt, kent de Tricorder wel: een handscanner die binnen een paar seconden de meest uiteenlopende kwetsuren en ziekten kan herkennen. Als het aan de finalisten van de Tricorder X Prize ligt wordt een dergelijk apparaat binnenkort werkelijkheid.

Inmiddels is de wedstrijd, die in het leven werd geroepen door technologiebedrijf Qualcomm, een klein jaar in volle gang. Inmiddels zijn er tien finalisten geselecteerd die door zijn gegaan naar de laatste ronde. De meeste teams zijn afkomstig uit de academische of medische hoek, en er doen ook een paar start-ups mee. Het onderzoek wordt ondersteund door de NASA, de Bill and Melinda Gates Foundation en de John Hopkins Universiteit.

Volgens een woordvoerder van de prijs lopen de inzendingen uiteen van gelikte, smartphone-achtige apparaten tot zeer rudimentaire prototypes. De apparaten maken gebruik van verschillende sensoren om bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, ECG en bestanddelen in de adem te meten. Door de meetwaarden op een slimme manier te combineren en interpreteren kunnen er meerdere ziekten geïdentificeerd worden.

Een belangrijk criterium van de prijs is dat de meetgegevens op een gebruiksvriendelijke en begrijpelijke wijze getoond worden. De winnende scanner moet minstens zestien verschillende aandoeningen kunnen herkennen, waaronder longontsteking, tuberculose en diabetes. Het winnende team ontvangt tien miljoen dollar om hun uitvinding gereed te maken voor productie.

Portable medische scanners zouden onder meer gebruikt kunnen worden in ontwikkelingslanden, waar geavanceerde apparatuur om diagnoses te stellen vaak niet voorhanden is. Ook zouden consumenten zelf de scanner ter hand kunnen nemen, alhoewel het dan wel van groot belang is dat de voorlichting op orde is, om foutieve diagnoses te voorkomen.

(via BBC News)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *