Ultrasoonpleister kan wonden sneller laten genezen

By on 2 augustus 2013
Ultrasoonpleister

Een nieuw type pleister kan helpen bij het sneller laten genezen van zweren en andere open huidwonden. De pleister is het resultaat van onderzoek aan de Drexel universiteit in Philadelphia naar een spoedige genezing van wonden door toepassing van ultrasone geluidsgolven.

Middels de ultrasoonpleister kon de grootte van zweren binnen vier weken aanzienlijk gereduceerd worden. In de pleister is een luidsprekertje ingebouwd die ultrasone geluidsgolven opwekt. Van deze golven werd al langer vermoed dat deze de groei van verbindingsweefsel stimuleren en bovendien een immuunreactie op gang brengen.

Het onderzoek werd geleid door dr. Peter Lewin, die als biomedisch ingenieur is verbonden aan de Drexel universiteit. “Ons doel is om een pleister te ontwikkelen waarmee zoveel mogelijk wonden behandeld kunnen worden, zonder ongewenste bijwerkingen. De pleister moet letterlijk draagbaar zijn en derhalve kunnen werken op batterijen.”

Patiënten die gedurende vier weken vijftien minuten per dag werden behandeld zagen hun zweren bijna verdwijnen. Bij patiënten die niet behandeld werden, bleken de zweren te zijn gegroeid.  Opmerkelijk was bovendien dat een behandeling van vijfenveertig minuten per dag juist minder goede resultaten opleverde.

Om het genezingsproces in de gaten te houden wordt gebruik gemaakt van infraroodspectrografie. Op die manier kan de behandeling op iedere patiënt en soort van verwonding worden afgestemd.

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in de Journal of the Acoustical Society of America.

(via The Telegraph)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *