Wearable stuurt sms bij epilepsieaanval

By on 15 februari 2014
Insultdetector

Eén van de meest vervelende aspecten van epilepsie is misschien wel het feit dat aanvallen vaak onaangekondigd komen. Niet alleen voor patiënten maar ook voor familie en zorgverleners maakt dit het leven lastig, zeker als het om kinderen gaat. Een nieuwe wearable biedt uitkomst: zodra een epilepsieaanval gedetecteerd wordt, verstuurt het apparaat een sms-bericht zodat er tijdig iemand hulp kan verlenen.

De wearable is ontwikkeld door Barbara Kroner, wiens 14-jarige dochtertje Ellie leidt aan het syndroom van Aicardi-Goutières, een zeldzame genetische aandoening waarbij de hersenen verkalken. De aandoening is ongeneeslijk. Een gevolg van de ziekte is dat Ellie al ruim 15.000 epileptische aanvallen heeft moeten doorstaan.

Kroner vroeg zich af waarom er eigenlijk geen apparaatje te verkrijgen was dat alarm slaat zodra er ’s nachts een aanval begint. Samen met collega’s van RTI International, het onderzoeksbedrijf op het gebied van zorg waarvoor ze werkt, besloot Kroner om een wearable te ontwikkelen die een sms-bericht stuurt zodra er een epilepsieaanval gedetecteerd wordt.

“Mensen die leiden aan epilepsie en hun familieleden leven in de constante angst dat er letsel ontstaat tijdens een aanval, als er niemand bij is. Ons insultalarmsysteem kan in potentie het aantal insultgerelateerde kwetsuren of sterfgevallen verminderen, en de kwaliteit van leven verbeteren van zowel patiënt als familieleden”, aldus Kroner.

Het Amerikaanse National Institutes of Health heeft 1,6 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van de insultdetector. Het is de bedoeling dat de wearable over drie jaar op de markt verschijnt. Voor het detecteren van een aanval maakt de wearable gebruik van hartslag- en ademhalingsensors, en ook de oriëntatie van het lichaam wordt gemonitord. 

(bron: Co.Design)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *