Wetenschappers ontwikkelen biosensor voor iPhone

By on 26 mei 2013
Smartphone biosensor

Onderzoekers van de universiteit van Illinois hebben een hoesje plus bijbehorende app ontwikkeld die van een iPhone een portable biosensor maakt. Middels de ingebouwde camera kunnen toxinen, bacteriën, virussen en andere moleculen gedetecteerd worden. 

Een dergelijke sensor kan in combinatie met de GPS-functie van de smartphone ingezet worden om de verspreiding van pathogenen in kaart te brengen, of om verontreinigingen in de levensmiddelenindustrie op te sporen.

“Het doel is om biodetectie mogelijk te maken buiten het laboratorium”, aldus Brian Cunningham, die als professor in de bio-engineering is verbonden aan de universiteit. “Smartphones hebben een enorme impact op onze maatschappij: van de manier waarop we communiceren tot de manier waarop we informatie tot ons krijgen. Bovendien beschikken smartphones over krachtige beeldverwerkingstechnologie. Dat stelt ons in staat om op een goedkope manier veel medische data te verkrijgen via mobiele platformen.”

In het hoesje zijn zijn een aantal optische componenten verwerkt, waaronder filters en lenzen. Het hart van de sensor wordt gevormd door een speciaal kristal, dat licht van bepaalde golflengten reflecteert. Zodra er biologische materie aan het kristal hecht kan middels een spectrumanalyse worden bekeken om wat voor stof het gaat.

De componenten kosten bij elkaar zo’n 200 dollar. Het geheel biedt de nauwkeurigheid van een laboratoriumspectrometer die normaal gesproken 50.000 dollar kost. App en hoesje maken daardoor onder andere veldwerk mogelijk in ontwikkelingslanden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *