Zelf je cholesterol in de gaten houden met smartphone-thuistest

By on 7 januari 2014
SmartCARD cholesteroltest

Moest je voorheen nog naar de huisarts voor een betrouwbare cholesterolcontrole, binnenkort is dat wellicht verleden tijd dankzij onderzoekers van de Cornell University, die een smartphone-accessoire hebben ontwikkeld waarmee je zelf een cholesteroltest kunt doen.

Thuis je cholesterol testen is niet bepaald iets nieuws: al sinds de jaren ’90 zijn er thuistesten in omloop die je in staat stellen om je cholesterolwaarden te meten. Problematisch is alleen dat deze thuistesten geen onderscheid maken tussen de ‘goede’ HDL en de ‘slechte’ LDL varianten in je cholesterol. Laatstgenoemde lipoproteïne is verantwoordelijk voor het dichtslibben van je aderen.

Een geheel nieuwe test moet hier verandering in brengen. Het systeem maakt gebruik van een opzetstukje voor je smartphone, waarin een teststripje met een druppel bloed geschoven kan worden. In het stripje zijn reagentia verwerkt die normaal gesproken gebruikt worden in een colorimeter. Vervolgens neemt de smartphonecamera een foto, waarvan de kleursamenstelling door een speciale app geanalyseerd wordt.  De aanwezigheid van bepaalde kleuren zegt hierbij iets over de samenstelling van het bloed.

Het Smartphone Cholesterol Application for Rapid Diagnostics (kortweg smartCARD) system moet uiteindelijk in staat zijn om de HDL en LDL-varianten in cholesterol te ontwaren, evenals de vetten die nodig zijn voor de energievoorziening en vitamine D, dat een rol speelt bij het door je lichaam absorberen van calcium.

Volgens één van de onderzoekers is het aan de opkomst van smartphones te danken dat dit soort thuistests binnenkort realiteit zijn. “Iedereen draagt tegenwoordig een ontzettend krachtige computer bij zich, die men ook nog eens goed weet te bedienen. Middels eenvoudige accessoires wordt het daardoor mogelijk om allerlei testen te ontwikkelen die gebruik maken van de features van een smartphone.”

(via CNET)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *