Australische haaien kondigen komst aan via Twitter

By on 27 december 2013
Haai

Ieder jaar overlijden er in Australië een aantal zwemmers, surfers en duikers als gevolg van een haaienbeet, en enkele tientallen mensen raken een arm of een been kwijt. Dat aantal gaat mogelijk flink omlaag nu wetenschappers een wel heel bijzonder waarschuwingssysteem hebben ontwikkeld, waarbij haaien hun nabije aanwezigheid via Twitter meedelen.

In totaal 320 haaien, waaronder de beruchte grote witte haai, zijn uitgerust met kleine zendertjes die continu de positie van elke afzonderlijke haai doorgegeven. Zodra een haai binnen een kilometer van de kust opduikt wordt er automatisch een waarschuwingsbericht doorgegeven via de Twitteraccount van de kustwacht.

Elke tweet bevat informatie over de soort haai en de grootte van het dier, en waar de haai zich ongeveer bevindt. Volgens een vertegenwoordiger van de Australische reddingsdienst werkt het systeem sneller dan traditionele waarschuwingssystemen: zwemmers en surfers die willen weten of het wel veilig is om de zee in te gaan hoeven alleen maar even op hun telefoon te kijken.

twitter-shark-1-522x293

(bron: Sky News – foto: SLSWA)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *