Autonome drone maakt ultieme actievideo’s van extreme sporters

By on 16 juni 2014
HEXO+ drone

Cameradrones rukken langzaam maar zeker op: voor een paar honderd euro koop je een drone met ingebouwde camera die je in staat stelt om de meest fantastische luchtopnamen te maken. Het probleem is alleen wel dat je deze drones zelf moet bedienen: actieselfies of video’s van jezelf maken zit er dus niet in. Daar komt verandering in met de HEXO+ drone, die de gebruiker automatisch volgt en de camera gericht houdt op de actie.

Doordat accu’s krachtiger, camera’s kleiner en vluchtcomputers krachtiger worden, kunnen drones steeds intelligenter en betaalbaarder worden. Quadcopters zoals de Phantom Vision 2 plus van DJI en later dit jaar de Bebop Drone van Parrot stellen je in staat om na enig oefenen de meest spectaculaire beelden te schieten, dankzij de ingebouwde gestabiliseerde camera. Vliegen is relatief eenvoudig: dankzij GPS en gyroscopen kunnen deze drones op dezelfde plek blijven hangen in de lucht of een voorgeprogrammeerde route afleggen.

Gezien hun stabiliteit en het feit dat de drones uiterst laag bij de grond kunnen vliegen zijn cameradrones ook uitermate geschikt voor het filmen van (extreme) sporters, zoals skiërs en snowboarders, surfers, mountainbikers en motorcrossers. Nadeel is wel dat je altijd een ervaren piloot nodig hebt die de drone bedient en er tegelijkertijd voor zorgt dat de camera op de sporter gericht blijft tijdens de actie.

Daar komt verandering in met de HEXO+ drone, waarvoor momenteel via Kickstarter geld ingezameld wordt. Deze drone van Franse makelij is uitgerust met zes propellors en kan volledig autonoom videobeelden schieten van een sporter: je hoeft alleen vooraf de hoek, afstand en hoogte ten opzichte van de sporter in te stellen en de drone doet de rest. Na het instellen stijgt de drone op en wacht net zo lang in de lucht tot de sporter in beweging komt. Het speciale MAVLINK-protocol zorgt ervoor dat de hexacopter vervolgens de smartphone die de sporter bij zich draagt achtervolgt en de gewenste beelden opneemt. De drone kan een snelheid bereiken van 70 km/uur, genoeg dus om de meeste stunts en afdalingen op de voet te kunnen volgen.

Een nadeel is wel dat de drone niet beschikt over sensoren die de aanwezigheid van obstakels verraden. Je kunt dus geen spectaculaire beelden schieten van een afdaling door een bebost gebied, de drone zou binnen de korste keren een boom in vliegen. In dat soort situaties zul je toch echt gebruik moeten maken van een ‘klassieke’ drone met een superervaren piloot.

Als de campagne succes verloopt – en daar lijkt het wel op, met ruim $200.000 op de teller met nog 30 dagen te gaan – dan komt de HEXO+ drone beschikbaar in verschillende versies. De DYI-variant kost 299 dollar en bestaat uit een flightcontroller en de files waarmee je zelf de verschillende onderdelen kunt uitprinten als je over een 3D-printer beschikt. De ultieme RTF (‘ready to fly versie’) versie van 999 dollar omhelst niet alleen de drone, maar ook een GoPro Hero3 4k camera en een gestabiliseerde arm die voor vloeiende beelden zorgt, zelfs als het winderig is en de drone minder stabiel vliegt.

Mocht je interesse hebben in de HEXO+ dan moet je nog wel even geduld hebben; volgens planning zou de autonome drone pas mei volgend jaar op de markt verschijnen. Wil je voor die tijd al aan de gang met cameradrones, kijk dan eens naar de Phantom Vision 2 plus of Bebop Drone.

HEXO+ volgt motorcrosser

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *