Birdi: rookmelder op steroïden

By on 6 januari 2014
Birdi

De uitdrukking ‘van je stokje gaan’ is afkomstig uit de tijd dat mijnwerkers kanaries in kooitjes hielden om hen te waarschuwen als er giftige stoffen in de mijn aanwezig waren. Die tijd ligt gelukkig lang achter ons, zeker met de Birdi, een slimme luchtmonitor die de luchtkwaliteit in je huis bewaakt.

Een rookmelder op steroïden, zo zou je Birdi het beste kunnen omschrijven. De luchtmonitor slaat niet alleen alarm als er rook gedetecteerd wordt, maar ook als er andere schadelijke stoffen zoals koolmonoxide vrijkomen. Daarnaast kan Birdi pollen detecteren en meet het apparaatje de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en temperatuur.

Door toepassing van deze sensoren kan Birdi naast geavanceerd brandalarm dienst doen als persoonlijke waarschuwingsdienst voor hooikoorts- en astmapatiënten, en desgewenst kan de luchtmonitor een waarschuwing geven als iemand ongewenst een sigaret opsteekt.

Via internet kan de slimme luchtmonitor ook op afstand worden uitgelezen en bediend worden. Bovendien kan het alarm zo ingesteld worden dat vooraf ingeprogrammeerde smartphones melding maken van een alarm. Op die manier kun je dus ook buitenshuis op de hoogte gehouden worden als er gevaar dreigt.

Het is nog niet zeker of Birdi er daadwerkelijk komt. Momenteel loopt op Indiegogo een campagne voor de financiering van de slimme rookmelder. Het doel is om $50.000 op te halen, en het lijkt erop dat dit wel gaat lukken. Heb je interesse, dan kun je voor $99 intekenen op een exemplaar van Birdi, die dan in oktober volgend jaar geleverd zou worden.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *