British Airways en Air France-KLM experimenteren met slimme bagagelabels 

By on 22 mei 2014
Fast Track

Jaarlijks raken tienduizenden mensen hun koffer of reistas kwijt tijdens een vliegreis. Dat is bijzonder onaangenaam, zeker na een lange en vermoeiende vlucht. Verschillende luchtvaartmaatschappijen werken nu aan slimme bagagelabels die dit probleem moeten voorkomen. Bij sommige varianten kun je zelfs op elk moment zien waar ter wereld je bagage precies uithangt. 

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat koffers anno 2014 nog altijd met zo’n lange papiersliert worden uitgerust tijdens het inchecken. British Airways werkt daarom aan een moderne variant van het bagagelabel, in de vorm van een elektronisch label dat voorzien is van een e-Ink display- dezelfde techniek als in een e-reader wordt gebruikt. Het voordeel van e-Ink is dat het schermpje bijzonder energiezuinig is en goed uitgelezen kan worden door dezelfde scanners die ook de gewone labels controleren.

Het idee is dat de reiziger thuis al de juiste vluchtinformatie op de tag kan zetten. Dat voorkomt wachttijden tijdens het inchecken. De tags zijn inmiddels in gebruik op vluchten van Seattle naar Londen, later wil de maatschappij ook reizigers op andere vluchten de gelegenheid geven om van het e-Ink reislabel gebruik te maken.

Air France-KLM gaat in samenwerking met KPN en Fast Track nog een stap verder. Naast de eTag, een elektronisch bagagelabel met e-Ink scherm, biedt het bedrijf ook de eTrack aan, een klein tracking device dat je in je koffer kunt stoppen. Via een app kun je op elk moment zien waar ter wereld je bagage precies is. Bovendien werkt de eTrack als diefstalbeveiliging: zodra iemand er met je koffer vandaar gaat geeft je smartphone een alarmsignaal. Samsonite werkt inmiddels aan een ‘connected koffer’ waarin de eTrack is geïntegreerd.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *