Deze armband gaat flitsen als de liefde van je leven voorbij loopt

By on 14 mei 2014
Firefly

Gematcht worden met vreemden op basis van gemeenschappelijke hobby’s, persoonlijke interesses of gewoon op bassis van profielfoto’s is hip en happening, kijk maar naar het succes van Tinder. Maar de opvolgers voor dergelijke dating apps staan al in de rij. Eén van de meest opmerkelijke varianten is de Firefly, een armbandje dat lichtsignalen geeft zodra je in de buurt komt van een voor jou mogelijk interessant persoon.

Zeker voor verlegen mensen is het ontmoeten van gelijkgestemden soms behoorlijk lastig: zomaar in een bar of op een feest op iemand afstappen om een praatje te beginnen is een behoorlijke drempel. Laat staan dat je vervolgens echt raakvlakken hebt met die persoon.

Hoe handig zou het zijn als je gewoon een armbandje kon dragen, dat middels lichtsignalen zou aangeven met wie je misschien wel een match hebt? Dat is althans het idee achter de Firefly, een siliconen armband met daarin twee meerkleurige ledjes en een Bluetooth module.

De wearable maakt via je smartphone contact met je Facebookprofiel. Je kunt eerst instellen welke informatie je wilt delen met anderen. Vanaf dat moment zend de Firefly continu ‘Flutters’ uit naar andere Firefly-gebruikers die zich in de directe omgeving bevinden. Zodra uit de twee Facebookprofielen blijkt dat er een mogelijke match is geven beide armbandjes een reeks lichtsignalen af, en kun je met een gerust hart een praatje aanknopen. Het ijs is in ieder geval gebroken.

De Firefly is niet per se bedoeld voor dating alleen, het is ook mogelijk om matches te krijgen op specifieke interesses. Je kunt bijvoorbeeld een hashtag instellen zoals ‘Feyenoord’ of ‘Ajax’, en een seintje krijgen zodra er een supporter van dezelfde club in de buurt staat.

Wie geen behoefte heeft aan nieuwe sociale contacten kan de Firefly ook instellen als notificatie-service: een rood flitsje geeft bijvoorbeeld een inkomend smsje aan, terwijl een groen lichtsignaal betekent dat je nieuwe email hebt. Ook kan de Firefly zo ingesteld worden dat deze heftig gaat flitsen als je smartphone buiten bereik van de armband raakt: ideaal voor vergeetachtige mensen.

De campagne is nog maar net van start gegaan op Kickstarter, dus het is nog wat te vroeg om uitspraken te doen over het succes. Als dating applicatie is het maar de vraag of Firefly voldoende potentie heeft, want de kans is nou niet bepaald groot dat er op korte termijn voldoende gebruikers zijn om binnen afzienbare termijn een match te garanderen. Maar op bedrijfsfeestjes bijvoorbeeld zou je met de Firefly hilarische spelletjes kunnen bedenken- dus wie weet.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *