Deze paraplu geeft ’n seintje als je hem dreigt te vergeten

By on 14 januari 2016
Amber-Kisha

Paraplu’s zijn een onmisbaar hulpmiddel, zeker in het regenachtige Nederland. Het is alleen jammer dat je ze zo vaak vergeet: alleen al bij de NS worden er jaarlijks duizenden paraplu’s achtergelaten in de trein. Kisha heeft een oplossing, in de vorm van een paraplu die je via je smartphone een seintje geeft als je hem dreigt te vergeten. 

Het concept is eigenlijk bijzonder eenvoudig: in de paraplu is een kleine Bluetooth-module ingebouwd die continu in verbinding staat met de Kisha-app (beschikbaar voor iOS en Android) op je smartphone. Zodra je buiten bereik van de paraplu komt, krijg je een notificatie. Het is daarbij mogelijk om op een kaartje te zien wat de laatst bekende locatie van de paraplu is. Mocht je de notificatie dus gemist hebben, dan kun je alsnog zien waar je de paraplu vergeten bent.

In de praktijk blijkt de notificatie goed te werken: al vanaf een meter of 10 van de plu vandaan geeft de smartphone een alert. Dat is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden: het Bluetooth-signaal gaat minder makkelijk door dikke muren heen, dus het kan zijn dat het bereik soms wat lager, soms wat groter is.

IMG_1400

Niet dagelijks opladen
Je hoeft niet bang te zijn dat je de slimme paraplu elke dag opnieuw moet opladen. Dankzij Bluetooth Low Energy (LE) werkt de module ongeveer een jaar op de ingebouwde batterij. Daarna kan deze eenvoudig door de gebruiker verwisseld worden. De (uiteraard waterdichte) Bluetooth-module is eenvoudig bereikbaar via de strap waarmee je normaal gesproken ook het regenscherm opwikkelt.

Kisha-module

Regenwaarschuwing
Leuk detail is dat de app ook voorzien is van een ingebouwde buienradar. Mocht het gaan plenzen, dan geeft de app je een waarschuwing dat je maar beter je paraplu kunt meenemen, als je van plan bent de deur uit te gaan. In de app kun je ook instellen wat zogenaamde ‘safe locations’ zijn, zoals thuis of kantoor: het is natuurlijk niet de bedoeling dat je iedere keer dat je het huis uit loopt een melding krijgt dat je je paraplu vergeet.

De paraplu zelf is verder prima in orde. De stof van het regenscherm is van hoge kwaliteit, de baleinen zijn lekker stevig, en het handvat ligt lekker in de hand. De smart umbrella is ook nog eens te koop in verschillende kleuren en dessins. Heel goedkoop is de Kisha Umbrella niet; het Basic model kost 80 dollar. Maar hopelijk is het voorlopig wel de laatste paraplu die je aanschaft. Mits je niet óók je mobieltje vergeet mee te nemen, als je de trein of kroeg verlaat…

Amber-Kisha-open

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *