‘Huis van de Toekomst’ vandaag 25 jaar oud

By on 20 juni 2014
Huis van de Toekomst

Het licht aandoen door in je handen te klappen, beeldbellen met familieleden, zonnecellen op het dak: tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld, maar 25 jaar geleden was dat wel anders. Toch werden deze technologieën toen al voorzien en toegepast in het Huis van de Toekomst, dat op 20 juni 1989 officieel geopend werd.

Het initiatief voor de bouw van het slimme huis werd genomen door voormalig televisiepresentator en populairwetenschappelijk schrijver Chriet Titulaer. Met het huis, dat werd ontworpen door architect Cees Dam, werd beoogd de gewone burger een idee te geven hoe nieuwe technologie en elektronica in de dagelijkse woonomgeving kon worden toegepast.

Het huis was voorzien van de modernste bouwkundige en technologische innovaties, waaronder een centraal stofzuigersysteem, ISDN, zonnecellen en stemherkenning. Zo kon het dak van de badkamer geopend worden middels een stemcommando en was het mogelijk om te videobellen. De inwoners konden ook genieten van interactieve televisie dankzij een CD-I installatie van Philips.

In 1995 werd in navolging van het innovatieve woonhuis het  Kantoor van de Toekomst geopend. Chriet Titulaer wilde met dit project laten zien dat de medewerker niet meer naar kantoor hoefde te komen om te werken. Een jaar later sloot het Huis van de Toekomst echter zijn deuren voor het publiek, en in 1999 werd het Huis van de Toekomst verbouwd tot een vergader- en evenementenaccommodatie.

Titualer was met zijn visie op slim wonen en werken zijn tijd ver vooruit: meerdere voorspellingen die hij in de jaren tachtig deed op het gebied van techniek en samenleving kwamen decennia later goeddeels uit. Op het gebied van home automation bijvoorbeeld zien we de laatste tijd talloze innovaties voorbijkomen, waaronder slimme thermostaten en brandmelders, autonome stofzuigers en verlichting die via een app kan worden geregeld.

(coverfoto: CC-BY-SA P.J.L Laurens, bron: Wikimedia)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *