Ook je koelkast of kelder kan nu twitteren dankzij Twine

By on 5 juni 2013
Twine

Het ‘internet of things’ komt weer een stap dichterbij dankzij Twine, een module met sensoren die via het web notificaties kan verzenden naar een smartphone of computer. Zo kun je Twine bijvoorbeeld inzetten als overstromingsdetector, of als alarmsysteem. Zodra Twine een verandering detecteert krijg je daarvan op afstand een melding.

Het idee is eenvoudig: in plaats van detectiesystemen met maar één functionaliteit is Twine voor meerdere toepassingen inzetbaar. Zo bevat Twine een temperatuursensor, bewegingsdetector, vochtsensor en magneetschakelaar in één kleine behuizing (7x7x2 cm). De voeding is afkomstig van twee mini penlites en de koppeling met internet gaat via wifi. Twine is zodoende eenvoudig op allerlei plekken in en rond het huis te installeren.

Via de Twine web app kan het apparaatje geconfigureerd worden. Op gebruiksvriendelijke wijze kun je het systeem programmeren en zelf meldingen configureren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat het systeem een SMS stuurt met de tekst ‘De kelder loopt onder water!’ als er vocht wordt gedetecteerd. Op soortgelijke wijze kun je Twine ook instellen als inbraakalarm, brandmelder of autoalarm. Via een extra ingang is het mogelijk om andersoortige sensoren te koppelen aan Twine, zodat er nog veel meer toepassingen denkbaar zijn.

Twine web app

Twine communiceert met gebruikers op afstand via SMS, Twitter en email. Via http requests kunnen gebruikers ook eigen applicaties ontwikkelen. Twine vormt daarmee een opstap naar het ‘internet of things’, waarbij allerlei apparaten of fysieke plekken gekoppeld kunnen worden aan het web.

Het op afstand monitoren van huis en haard is nog maar een opstapje: het is natuurlijk ook mogelijk om automatisch acties in gang te zetten, zoals het inschakelen van een pomp. Twine kan op die manier wellicht zelfs ingezet worden voor het regelen van kleinschalige industriële processen, of ingezet worden in land en tuinbouw.

Het project werd gefinancierd middels een campagne op Kickstarter, die op 3 januari 2012 afliep. Er werd meer dan 500.000 dollar opgehaald. Inmiddels is de productie van Twine in volle gang en kan deze besteld worden via Amazon. De meest basic uitvoering van Twine kost $139,95. Het volledige pakket met alle genoemde sensoren kost $214,95.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *