Slim fietsslot Skylock waarschuwt familie als je van je fiets af valt

By on 21 mei 2014
Skylock

Op Twitter en talloze blogs wordt er de laatste dagen bijzonder veel aandacht besteed aan Skylock, een fietsslot dat je draadloos via je smartphone kunt ontgrendelen. Je hoeft daarvoor de telefoon niet eens uit je zak te halen: zodra je in de buurt komt gaat het slot al open. Bang dat de accu van het slot leeg raakt en je het slot niet kunt openen hoef je niet te zijn: de Skylock is voorzien van een zonnepaneel. Ook kan het slot alarm slaan als je een ongeluk krijgt.

Skylock is zeker niet het eerste slimme fietsslot dat op de markt verschijnt: eerder al haalde Mesh Motion het benodigde kapitaal op voor de ontwikkeling van Bitlock, een soortgelijk concept. Dat slot kan vooruitbesteld worden voor 95 dollar. De Skylock is iets duurder – 159 dollar als je hem nu reserveert – maar heeft als groot voordeel dat de accu niet leegraakt, mits je je fiets maar regelmatig in het daglicht op slot zet.

Een andere unieke feature van de Skylock is dat het slot automatisch familie of vrienden kan waarschuwen als je onverhoopt betrokken raakt in een ongeluk. Tijdens het fietsen registreren ingebouwde sensoren ongewone bewegingen zoals een valpartij en de app doet de rest. Het is zelfs mogelijk om automatisch de alarmdiensten te waarschuwen, als je dat zou willen.

Het slot kan je via de app ook waarschuwen als iemand je fiets probeert te stelen: via Bluetooth of Wifi krijg je een seintje als het slot ongewenste bewegingen registreert. Je kunt zelfs instellen hoe gevoelig de sensoren moeten zijn. De vraag is natuurlijk of je hier veel aan hebt, je moet immers wel binnen het draadloze bereik zijn van het slot, maar voor wie zijn fiets ’s nachts voor de deur van zijn huis laat staan is het toch een handige feature.

Wie het slot bestelt moet nog wel even geduld hebben. Naar verwachting wordt de Skylock pas begin 2015 uitgeleverd. Tot die tijd moet je je dus behelpen met het ouderwetse hang- en sluitwerk.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *