‘Overheid kan burgers bespioneren via smartwatch’ 

By on 16 november 2014
Evgeny Morozov

Volgens schrijver en privacy-activist Evgeny Morozov kunnen smartwatches mogelijk door overheden gebruikt worden om burgers in de gaten te houden. Dat zegt hij in een interview met Hella Hueck van RTL Z. Volgens Morozoz is het gevaar dat het doen en laten van burgers steeds transparanter wordt, terwijl overheden juist steeds minder openheid van zaken geven.

Als voorbeeld noemt Morozoz het voorbeeld van smartwatches, die dankzij sensoren in de gaten kunnen houden of je wel genoeg beweegt. Dergelijke data zou door privatisering van overheidsdiensten in handen kunnen komen van instanties die weinig geneigd zijn om toegang te geven tot de data die opgeslagen wordt. Op termijn zou de overheid burgers zelfs actief kunnen gaan stimuleren om meer te bewegen. Volgens Morozoz is dit de omgekeerde wereld, waarbij de overheid haar zorgtaak feitelijk overhevelt naar de burger zelf.

In zijn algemeenheid vreest Morozoz het aan elkaar knopen van overheidsdiensten, mobiele devices en betaalsystemen. Hij noemt het voorbeeld van de OV chipkaart, waarbij reisgegevens worden gelinkt met betaalsystemen en aan een digitale identiteit worden gekoppeld.

 

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *