Alzheimerpatiënten krijgen geheugen terug dankzij lifelogging-camera’s

By on 28 mei 2014
Lifelogging

Geheugenverlies en ernstige vormen van vergeetachtigheid maken het leven knap lastig. Mensen bij wie Alzheimer wordt gediagnosticeerd slaan bijvoorbeeld geen nieuwe informatie meer op, waardoor eenvoudige dagelijkse taken soms bijna onmogelijk worden. Wearable camera’s die om de paar seconden automatisch een foto nemen bieden wellicht uitkomst.

Lifelogging is geen nieuw fenomeen; er zijn wereldwijd al duizenden mensen die er plezier in scheppen om elk moment van de dag vast te leggen en op te slaan: soms met het doel om hun leven online te delen met bekenden of vreemden (lifecasting), of om iedere herinnering voor zichzelf of het nageslacht vast te leggen. Hiervoor worden opspeldbare camera’s gebruikt dit om de paar seconde een foto nemen.

Het project Hacking Alzheimer’s ziet een andere, meer serieuze rol weggelegd voor dergelijke lifelogging camera’s. Wat als je het kortetermijngeheugen zou kunnen externaliseren en een Alzheimerpatiënt zijn dag zou kunnen terugkijken? Dat zou niet alleen veel praktische problemen oplossen (“Heb ik nu wel of geen boodschappen gedaan?”), het zou ook een manier zijn om dierbare herinneringen vast te leggen en deze later te kunnen herbeleven.

Het project is in een stroomversnelling geraakt nu Narrative, producent van lifelogging-camera’s is toegetreden als partner. Naast wetenschappelijk onderzoek wil het team van Narrative in de praktijk gaan testen hoe mensen met dementie of Alzheimer geholpen kunnen zijn met een dergelijke camera.

De Narrative Clip-camera kan opgespeld worden als een broche: het apparaatje weegt nog geen twintig gram, werkt twee dagen op een batterijlading en kan 4.000 foto’s in het interne geheugen opslaan. De foto’s zijn eenvoudig via een computer of smartphone te bekijken. Het is ook mogelijk om de gemaakte foto’s op te slaan in de cloud en deze vervolgens te delen met familie of vrienden.

Naast opspeldbare lifelogging-camera’s zijn de mensen achter Hacking Alzheimer’s ook geïnteresseerd in de mogelijkheden die slimme brillen bieden. Naast Google Glass zijn er smartglasses zoals iPal te koop die alleen foto’s nemen van datgene waar iemand bewust naar kijkt. En dankzij de voortschrijdende miniaturisatie kunnen er ook in andere kledingstukken of –accessoires camera’s ingebouwd worden.

Hoe handig de kleine camera’s ook zijn, uiteindelijk zullen innovaties op het gebied van beeldherkenning een nog veel grotere rol gaan spelen. Een serie foto’s zonder enige context biedt wellicht weinig houvast; anders wordt het als bijvoorbeeld foto’s van familieleden of vertrouwde locaties automatisch uit de reeks worden gefilterd en deze als ‘herinneringen’ geclusterd worden, net zoals het menselijk brein dat zou doen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *