Gartner: ‘Smartphones in 2017 slimmer dan mensen’

By on 18 november 2013
Future smartphone

Smartphones worden elk jaar sneller, dunner en veelzijdiger. Over een paar jaar zijn ze zelfs slimmer dan wijzelf. Dat stelt analiste Carolina Milanesi van onderzoeksbureau Gartner in een rapport dat onlangs verscheen. 

Het klinkt als science fiction, telefoons die slimmer zijn dan mensen. Toch moeten we ons voorbereiden op een wereld waar de devices om ons heen dusdanig intelligent zijn dat ze veel (denk)werk uit handen kunnen nemen en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. In het geval van smartphones is dat een gevolg van cognizant computing, dat door Gartner wordt gezien als de volgende stap in de evolutie van de persoonlijke cloud.

Het komt erop neer dat telefoons die, doordat ze op een gegeven moment zóveel data verzamelen over je gewoontes, locaties en bewegingspatronen, je bijvoorbeeld eerder wekken als er ‘s morgens file staat op weg naar een belangrijke afspraak, of automatisch een berichtje met verontschuldigingen verzenden als het een minder dringende bijeenkomst betreft. Het verwerken van al die data kan deels door de telefoon zelf gedaan worden, maar vooral ook online, in de cloud.

De overgang naar cognizant computing bestaat volgens Gartner uit vier stappen: Stap één is het verzamelen van steeds meer informatie, die vervolgens – stap twee – daadwerkelijk door de gebruiker beschikbaar gemaakt wordt. Stap drie is ‘ken me’, gevolgd door stap vier: ‘ben mij’: de meest ingrijpende fase, waarbij apparaten namens ons gaan handelen, in plaats van voor ons.

Volgens Gartner zullen deze stappen de komende vijf jaar door veel mensen doorlopen gaan worden, ook al liggen er veel privacy-issues op de loer. Het adviesbureau denkt echter dat mensen graag een deel van hun privacy opgeven in ruil voor gemak.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *