Betalen met je gezicht

By on 3 september 2013
Uniqul

Draadloos betalen met een RFID-betaalpasje of NFC-chip in je smartphone was al snel en eenvoudig, maar als het aan Finse Uniqul ligt, wordt betalen zelfs nog makkelijker en veiliger. Het bedrijf heeft een platform ontwikkeld dat betalen op basis van gezichtsherkenning mogelijk maakt.

Volgens het bedrijf is Uniqul (afgeleid van het Latijnse Unicus, ofwel uniekhet eerste face recognition payment system dat betalen mogelijk maakt zonder dat je een portemonnee, pinpas of telefoon bij je hoeft te dragen. Het idee is dat je alleen even in de camera hoeft te kijken en op ‘OK’ hoeft te klikken om een betaling te autoriseren.

Het systeem zou bovendien bijzonder veilig zijn, door toepassing van military grade algorithms. Het hele betaalproces zou bovendien nog geen vijf seconden in beslag nemen. Bijkomend voordeel is dat het kassasysteem de klant herkent, waardoor gepersonaliseerde aanbiedingen gedaan kunnen worden.

Het systeem wordt niet door retailers maar door klanten zelf bekostigd. Gebruikers betalen maandelijks een vast bedrag dat varieert tussen de 1 en 7 euro, afhankelijk van de radius waarbinnen je het betaalsysteem wenst te gaan gebruiken.

Het persbericht gaat niet in op de vraag of je met het tonen van een foto van iemand anders kunt sjoemelen, maar hopelijk hebben de Finnen daar wel iets op bedacht. Het is nog niet bekend op hoeveel plaatsen je al kunt betalen door je gezicht te laten zien.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *