Bouwplaats kan veiliger dankzij wearable technology

By on 30 augustus 2013
Slimme helm virginia tech

Een veiligheidshelm die waarschuwt voor een onveilige situatie op de bouwplaats: als het aan onderzoekers van Virginia Tech ligt is dit binnenkort realiteit. De universiteit werkt aan sensoren in veiligheidskleding die een bouwvakker kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld een gaslek.

Eén van de eerste projecten waaraan gewerkt wordt is een veiligheidshelm die waarschuwt voor een gaslek of koolmonoxidevergiftiging. Op bouwplaatsen komt dit type vergiftiging wel eens voor als bouwvakkers in een afgesloten ruimte gedurende langere tijd met benzine aangedreven gereedschappen werken. De helm houdt daartoe het zuurstofgehalte in het bloed van de bouwvakker in de gaten en slaat alarm als deze te ver daalt.

Een dergelijke slimme helm is nog maar het begin. Andere toepassingen zijn geïntegreerde sensoren die waarschuwen voor elektrocutie, valgevaar en het inademen van asbest. De sensoren moeten uiteindelijk klein genoeg zijn om verwerkt te worden in onder andere werkhandschoenen en veiligheidsschoenen.

De bouwsector kan ook profiteren van andere ontwikkelingen op het gebied van wearable technology. Zo zouden arbeiders live 3D representaties van de bouwplannen kunnen bekijken via een slimme bril als Google Glass. Ook zou de onderlinge communicatie sterk verbeterd kunnen worden met vakspecifieke wearables.

(via Constructech)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *