Colombiaans designbureau ontwikkelt landmijndetector die in schoen past

By on 15 januari 2014
SafeOneLife

Jaarlijks sterven er wereldwijd duizenden mensen doordat ze op een landmijn trappen. Dat betreft niet alleen militairen; er zijn ook talloze burgerslachtoffers te betreuren, vaak lang nadat een gewapend conflict is afgelopen. Een Colombiaanse designstudio heeft wellicht een oplossing in de vorm van een landmijndetector die als een zooltje in de schoen gedragen kan worden. 

Colombia heeft lang te lijden gehad onder een guerrillaoorlog, en een gevolg van die strijd is dat er inmiddels meer dan 10.000 mensen zijn gestorven doordat ze op een landmijn zijn gestapt. Helaas kan het ruimen van alle resterende mijnen die er nog liggen nog wel even duren. Dat bracht Lemur Studio, een designfirma in Bogota, op het idee om een wearable detector te ontwikkelen die waarschuwt als er gevaar dreigt.

Het conceptontwerp bestaat uit een inlegzooltje met daarin een spoel die geprint is op een dunne onderlaag. Zodra de gebruiker in de buurt komt van een landmijn wordt een verandering in het magnetisch veld rond de spoel gedetecteerd. Vervolgens geeft een smartwatch die in verbinding staat met de detector in het zooltje een alarmsignaal af.

De SafeOneLife, zoals de landmijndetector gedoopt is, bevindt zich nog in de ontwerpfase. Het bureau zoekt nog financiering om het concept verder te ontwikkelen en in productie te nemen. Daartoe is er onder andere contact gezocht met het Colombiaanse leger, maar wellicht zijn ook andere landen geïnteresseerd in de bijzondere metaaldetector.

Landmijndetector inlegzool

(via Co.Exist)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *