Deze handschoen laat je piano spelen als Wibi Soerjadi

By on 23 juni 2014
Muziekhandschoen

Veel mensen die piano leren spelen kunnen na verloop van tijd aardige deuntjes reproduceren, maar een klassiek concert weggeven à la Wibi Soerjadi zit er voor de meesten niet in. De Mobile Music Touch brengt hier verandering in: de handschoen leert je piano spelen terwijl je iets anders aan het doen bent.

Een sport beoefenen of een muziekinstrument bespelen is vooral een kwestie van veel oefenen. Niet voor niets luidt de uitdrukking dat iets ‘in je vingers moet gaan zitten’. Het aanleren van een routine is iets waarbij spiergeheugen komt kijken. Volgens onderzoekers aan de Amerikaanse Georgia Tech-universiteit kan dit leerproces een handje geholpen worden door een techniek die bekend staat als Passive Haptic Learning.

De onderzoekers hebben een draadloze handschoen ontwikkeld die voorzien is van kleine trilelementen. Deze geven signalen door aan de vingers van je hand. Die signalen zijn afkomstig van je smarthphone, waarop je een bekend pianowerk kunt installeren. Tijdens het afspelen stimuleert de handschoen de afzonderlijke vingers waardoor je dankzij de activatie van je spiergeheugen de juiste vingerzettingen onder de knie krijgt.

Uit eerste experimenten blijkt dat proefpersonen al na dertig minuten in staat waren om bepaalde melodieën na te spelen, zelfs als ze tijdens de training andere dingen moesten doen, zoals een film kijken of een tekst doorlezen. Het ‘muscle memory’ is blijkbaar in staat om bepaalde handelingen te onthouden zonder dat je er bewust op hoeft te trainen. Uit de experimenten bleek dat het niet eens nodig was om de muziek te laten klinken; het stimuleren van de vingers was al voldoende.

Dat is niet alleen goed nieuws voor mensen die sneller piano willen leren spelen. De techniek kan mogelijk ook toegepast worden in revalidatietrajecten bij mensen die een gedeeltelijke verlamming hebben opgelopen als gevolg van een wervelbreuk.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *