Deze robothandschoen geeft je twee extra vingers

By on 29 juli 2014
MIT robothandschoen

Hoe handig zou het niet zijn als je af en toe een paar extra vingers had? Bijvoorbeeld bij het indraaien van een schroef als je hoog op een ladder staat, of wanneer je de dop van een fles af wilt draaien als je maar één hand beschikbaar hebt. Onderzoekers van het MIT hebben een robothandschoen met twee vingers ontwikkeld die uitkomst bieden in dit soort situaties.

De ‘handschoen’ in kwestie bestaat uit een frame dat je om je pols kunt dragen. Aan het frame zijn twee fors uitgevallen mechanische vingers bevestigd, die naast de pink en de duim komen te zitten. Zodra je iets op wilt pakken herkennen de vingers de beweging en helpen mee om het voorwerp vast te houden. Dat stelt je bijvoorbeeld in staat om met één hand de dop van een fles af te draaien.

“Uniek aan deze robotvingers is dat ze niet apart aangestuurd hoeven te worden. Ze reageren op wat je andere vingers doen en assisteren wanneer nodig”, aldus één van de onderzoekers. Uiteindelijk willen de onderzoekers ervoor zorgen dat de robotvingers aanvoelen als een natuurlijk verlengstuk van het lichaam.

De robothandschoen is niet alleen interessant voor mensen die onder moeilijke omstandigheden met gereedschappen werken: er zijn ook toepassingen denkbaar voor lichamelijk handicapten of mensen waarvan één van de armen geamputeerd is. Ook reumapatiënten die soms moeite hebben met het uitvoeren van huishoudelijke taken zouden baat kunnen hebben bij een paar gemechaniseerde vingers.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *