Dot: de eerste smartwatch voor visueel gehandicapten

By on 30 juli 2015
Dot braille smartwatch voor blinden en slechtzienden Foto: Dot Inc.

De markt voor smartwatches mag dan volop in ontwikkeling zijn, voor mensen met een visuele beperking is er tot nu toe weinig om enthousiast over te zijn. De kleine schermpjes van de wearables zullen immers van weinig betekenis zijn voor slechtzienden, laat staan dat blinden er iets aan hebben. Een Zuid-Koreaanse startup wil hier verandering in brengen met Dot, een smartwatch voorzien van een miniatuur brailleleesregel.

Het slimme horloge is voorzien van in totaal vier maal zes pennetjes, die gezamenlijk vier braillekarakters per keer kunnen vormen. Dot kan de karakters met een snelheid van één tot honderd per seconde laten wisselen, waardoor de leesregel gebruikt kan worden door zowel beginnende als geoefende braillelezers.

Meer privacy
Volgens de CEO van het bedrijf dat Dot ontwikkelt biedt de smartwatch vooral meer privacy. “Tot nu toe moesten blinden en slechtzienden gebruik maken van Siri om bijvoorbeeld een smsje te laten voorlezen. Zeker in de openbare ruimte kan dat vervelend zijn. Zou het niet fantastisch zijn dat je ook intieme berichtjes gewoon direct kunt lezen en je de stem van de afzender alleen in je hoofd hoort?”

Het horloge zou zo’n tien uur mee moeten gaan op een batterijlading, wat in de praktijk neer zou komen op vijf dagen gebruik. Naast binnenkomende berichten zou de smartwatch ook andere gegevens kunnen communiceren, zoals vertrektijden van treinen bij het dichtstbijzijnde station of andere relevante informatie.

Dot smartwatch voor blinden en slechtzienden

Toepassing van e-braille in geldautomaten en OV-displays
Om het horloge verder te kunnen ontwikkelen heeft het bedrijf onlangs 100.000 dollar in risicokapitaal aangetrokken. De Zuid Koreaanse overheid heeft daar via een Tech Incubator-programma nog eens 500.000 dollar aan toegevoegd, met name omdat de technologie achter Dot mogelijk ook gebruikt kan worden voor andere toepassingen: de kleine brailleregels zouden bijvoorbeeld in geldautomaten of in informatiepanelen van het openbaar vervoer verwerkt kunnen worden.

Dot, de eerste smartwatch voor mensen met een visuele beperking, zou in december in de V.S. op de markt moeten verschijnen tegen een verkoopprijs van zo’n driehonderd dollar.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *