Eerste arrestatie vastgelegd door Google Glass: nieuwe fase in burgerjournalistiek?

By on 8 juli 2013
Opstootje, gefilmd met Google Glass

Het fenomeen ‘burgerjournalistiek’ lijkt een nieuwe fase ingegaan te zijn, nu een toevallige passant met Google Glass een live arrestatie heeft vastgelegd. Alhoewel de beelden weinig spectaculair zijn markeert deze videoregistratie een mijlpaal in de geschiedenis van live burgerverslaggeving.

De beelden werden op 4 juli gemaakt door filmmaker Chris Barrett, die zijn kersverse Google Glass droeg tijdens een wandelingetje op de onlangs gerenoveerde Jersey Shore boardwalk. Daar was hij getuige van een opstootje, gevolgd door een arrestatie. Op de beelden is te zien hoe Barrett de arrestatie vanuit zijn gezichtspunt meemaakte.

Nu zijn de beelden weinig schokkend, er is wat duw- en trekwerk te zien, en je ziet hoe agenten een verdachte oppakken en wegvoeren. Maar er is sprake van een uniek precedent. Anno 2013 zijn we al gewend aan instant verslaglegging van rampen, aanslagen en andere maatschappelijke gebeurtenissen, mogelijk gemaakt door smartphones en sociale media.  Maar met wearables als Google Glass zal burgerverslaglegging een nieuwe wending krijgen.

Gebeurtenissen zullen immers uit meer gezichtspunten dan ooit te reconstrueren zijn, en de kans dat er relatief goede beelden gemaakt worden van gebeurtenissen in adrenalineverhogende situaties is met een bril die filmt wat de drager op dat moment ziet groter dan bij een smartphonecamera, die toch meer aandacht vraagt qua bediening en inkadering. Het wachten is nu op de eerste beelden van een vliegtuigcrash vanuit het perspectief van een piloot, of van een zinloos geweldsincident vanuit het perspectief van een slachtoffer.

Uiteraard brengt dit wederom nieuwe vragen op tafel op het gebied van privacy van mogelijke daders of omstanders (zeker indien automatische gezichtsherkenning mogelijk wordt), en mogelijk ongewenste toegang tot privébeelden door autoriteiten. De smartphonerevolutie was wat dit betreft nog maar het begin, en daar heeft de wetgevende macht nog altijd behoorlijk wat problemen mee; dit wordt alleen maar erger als devices als Glass eenmaal ingeburgerd raken.

Bekijk de video van de arrestatie:

(via The Atlantic Wire)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *