Hogeschool weert smartwatches uit tentamenzaal

By on 24 januari 2014
Verboden voor smartwatches

Studenten van de Limburgse Zuyd Hogeschool mogen voortaan geen horloges meer dragen in tentamenzalen. Het verbod is ingesteld vanwege de opkomst van de smartwatch, die spieken wel heel eenvoudig maakt. Er kunnen met zo’n horloge immers eenvoudig allerlei gegevens opgevraagd worden.

Volgens een woordvoerder van de school zijn er steeds meer studenten die een horloge dragen waarmee ze via hun smartphone toegang hebben tot internet. Om dat te voorkomen is er een verbod ingesteld op het dragen van smartwatches tijdens een tentamen.

Het verbod geldt in de praktijk voor alle horloges, dus ook voor normale klokjes. Het punt is dat het voor surveillanten ondoenlijk is om te controleren of een horloge internetfunctionaliteiten heeft of niet; sommige smartwatches lijken immers veel op sporthorloges en vice versa.

Volgens de woordvoerder hebben de studenten wel begrip voor het verbod. De maatregel is preventief van aard; er zijn nog geen studenten betrapt op het gebruik van een smartwatch tijdens een tentamen. Om studenten te informeren over de resterende tijd worden er grote klokken opgehangen in de tentamenzalen.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een verbod op het gebruik van horloges wordt ingesteld. In België was er eind vorig jaar al een school die het studenten om dezelfde reden verbood om een horloge te dragen tijdens tentamens.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *