Kleurenblinde kan kleuren waarnemen middels geluid

By on 6 september 2013
Eyeborg

Voor mensen die kleurenblind zijn kan het interpreteren van een stoplicht of verkeersbord behoorlijk lastig zijn. Helemaal als de persoon in kwestie lijdt aan achromatopsie, een oogafwijking waarbij alleen grijstinten waargenomen kunnen worden. Computerwetenschapper Adam Montandon heeft hier iets op gevonden: hij heeft een headset ontwikkeld die kleuren omzet in geluid.

Hij ontwikkelde zijn vinding in samenwerking met kunstenaar Neil Harbisson, die sinds zijn geboorte leidt aan achromatopsie, een zeldzame aandoening waarbij geen van de drie soorten kegeltjes op het netvlies functioneert. Daardoor is het voor hem onmogelijk om kleuren waar te nemen.

Via de Eyeborg, zoals de headset gedoopt is, kan Harbisson alsnog indirect kleuren waarnemen. Een camera op zijn hoofd registreert de verschillende lichtfrequenties waaruit kleuren samengesteld zijn en zet deze om naar geluidsgolven. Daardoor krijgt elke kleur zijn eigen geluid. Het is zodoende zelfs mogelijk om kleuren waar te nemen die buiten ons visuele spectrum liggen, zoals infrarood en ultraviolet.

Neil Harbisson vertelt wereldwijd tijdens optredens en presentaties over de uitvinding. Verder componeert hij met kleur en schildert hij werken die historische speeches weergeven in de vorm van gekleurde patronen.

Inmiddels levert Harbisson de Eyeborg ook aan andere mensen met een visuele handicap op het gebied van kleurwaarneming, via de Cyborg Foundation. Deze stichting stelt zich ook ten doel om de rechten van cyborgs te verdedigen en het gebruik van cybernetica in de kunsten te bevorderen.

(via PopcornCulture)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *