Mini-documentaire: DIY cyborg

By on 16 november 2013
DIY cyborg

Activiteitentrackers en mHealth-wearables draag je over een paar jaar misschien niet meer als horloge om je pols, maar onder je huid, als implantaat. In de mini-documentaire DIY Cyborg van Motherboard is te zien hoe  biohacker Tim Cannon ’s werelds eerste doe-het-zelf chipimplantatie ondergaat.

In de documentaire legt Cannon uit hoe het implantaat hem in staat stelt om de beperkingen van zijn lichaam te omzeilen. De Circadia 1.0, zoals het implantaat gedoopt is, meet onder andere zijn lichaamstemperatuur en geeft deze data door aan een smartphone. Die kan dan bijvoorbeeld geprogrammeerd worden om een melding te geven zodra er koorts dreigt.

Cannon voorziet ook mogelijkheden op het gebied van het Internet of Things: “Na een stressvolle dag kan de Circadia bijvoorbeeld contact opnemen met mijn huis en ervoor zorgen dat de verwarming alvast ingeschakeld is en het licht op schemerstand staat.”

Het biochip-implantaat is voorzien van een accu die draadloos opgeladen kan worden. Het implantaat is verder voorzien van drie leds, die als onderhuidse statusindicatoren kunnen dienen.

Het implantaat werd overigens niet door een arts ingebracht, aangezien het implantaat geen medische goedkeuring heeft. Cannon vroeg daarom een bevriende biohacker om de chip – zonder verdoving – te implanteren.

De Circadia komt over een paar maanden op de markt voor ongeveer 500 dollar. De procedure om de chip te implanteren kost ongeveer 200 dollar.

(bron: Motherboard)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *