MooMonitor stelt boeren in staat bronstige koeien te detecteren

By on 29 september 2013
MooMonitor

Na activiteitentrackers voor honden en katten is er nu de MooMonitor, een app die boeren laat zien welke koeien er in een kudde bronstig zijn. Desgewenst kunnen er alerts ingesteld worden, zodat de boer op het juiste moment geattendeerd wordt op het feit dat een specifieke koe gedekt kan worden.

Meestal worden koeien tussen acht uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends bronstig: niet bepaald bevorderlijk voor de nachtrust van boeren die hun koeien op het juiste moment willen laten dekken, mede doordat de bronst soms maar enkele uren duurt. Speciaal voor hen zijn er halsbanden met sensoren ontwikkeld die het veranderende gedrag van tochtige koeien detecteren, zodat de koeien niet continu geobserveerd hoeven worden.

Het Ierse bedrijf Dairymaster gaat nog een stap verder en heeft de MooMonitor ontwikkeld, een systeem dat bestaat uit mobiele sensoren, een basisstation en een mobiele webapplicatie, die de boer in staat stelt om op elk gewenst moment te zien welke koeien er bronstig zijn. Ook kan de boer instellen dat er een sms’je wordt verzonden als het systeem een eisprong detecteert. Het is zelfs mogelijk om tochtige koeien na het melken automatisch te scheiden van de rest.

De applicatie stelt de boer ook in staat om data door te geven aan een veearts of een KI-specialist, zodat die op afstand een oordeel kan vellen over het juiste tijdstip van inseminatie. De data van de koeienwearable kan ook gebruikt worden om de individuele voeding te optimaliseren.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *