NASA zet Oculus Rift in voor telepresence

By on 6 augustus 2013
NASA zet Oculus Rift in

Ingenieurs van de NASA zijn erin geslaagd om mensen virtueel rond te laten wandelen op Mars met gebruik van consumentenhardware. Door 3D beelden te tonen via de Oculus Rift en lopen mogelijk te maken met de Virtuix Omni-loopband kon deze vorm van telepresence gerealiseerd worden.

De 3D beelden zijn gemaakt door de Curiosity rover, die onlangs zijn eerste verjaardag op de rode planeet vierde. Een team van NASA’s Jet Propulsion Laboratory besloot om een testversie van de Oculus Rift, die later dit jaar op de markt komt, op te vragen en die te gebruiken om de 3D beelden omnidirectioneel weer te geven.

Om de telepresence-ervaring nog echter te maken nam het team contact op met de makers van de Virtuix Omni. Dit is een loopband die het mogelijk maakt om in alle richtingen te wandelen, waarbij de locatie van de gebruiker in de virtuele wereld die hij via zijn 3D bril ziet in hetzelfde tempo verandert.

De techniek werd eerder al toegepast om een virtuele rondleiding door het International Space Station (ISS) te kunnen geven. Telepresence is een concept waarbij virtual reality-technieken toegepast worden om iemand de ervaring te geven op een andere locatie te zijn. Naarmate de techniek om 3D-beelden via een bril weer te geven beter wordt kan deze ervaring op termijn zo goed als levensecht worden.

(bron: EnGadget)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *