‘No More Woof’ EEG-headset vertaalt hondengeblaf in mensentaal

By on 20 december 2013
No More Woof

Wil je weten wat je hond precies bedoelt als hij gromt of blaft? Dan moet de No More Woof uitkomst bieden. De EEG-headset zou gedachten van je viervoeter kunnen analyseren en omzetten in voor mensen begrijpelijke spraak.

Het analyseren van hersengolven middels EEG-headsets komt steeds meer binnen bereik van gewone consumenten, dankzij innovaties als de InteraXon Muse en de Emotiv Insight. Dergelijke headsets zijn in staat om bepaalde gedachtepatronen en emoties te herkennen en weer te geven. Het is zelfs mogelijk om hier acties aan te koppelen, zodat je bijvoorbeeld het licht aan kunt denken.

Een volgende stap is het uitlezen van de gedachten van je huisdier. Dat is waar de No More Woof op inzet: een EEG-headset die speciaal ontwikkeld is voor honden. Het idee is dat de headset veel voorkomende gedachten kan herkennen en deze via een spraaksynthesizer omzet in voor mensen begrijpelijke taal. Op die manier zou je hond letterlijk kunnen zeggen wanneer hij honger heeft of uitgelaten wil worden.

Momenteel loopt op Indiegogo een campagne voor de financiering van de headset. De vraag is echter hoe serieus de headset genomen moet worden. Het is al moeilijk genoeg om gedachtepatronen van mensen in kaart te brengen, laat staan die van honden. De kleinste verstoringen (bijvoorbeeld door spieractiviteiten rond het hoofd) zorgen er namelijk al voor dat de hersengolven niet goed uitgelezen kunnen worden.

Bovendien moet een gedachtepatroon altijd bevestigd worden voordat een relatie gelegd kan worden tussen gedachte en EEG-patroon. Bij mensen is dat niet zo moeilijk, die kunnen immers bevestigen welke emotie ze beleefden of welke gedachte ze hadden ten tijde van het opnemen van een elektro-encefalogram. Bij honden is dat uiteraard niet mogelijk.

Dus ook al lijkt de No More Woof een bijzonder interessante toepassing van wearable technology voor huisdieren, je doet er verstandig aan om deze uitvinding met een flinke korrel zout te nemen voordat je op Indiegogo je donatie achterlaat.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *