Nymi-armband herkent drager aan hartslag, moet wachtwoorden overbodig maken

By on 10 februari 2014
Nymi

Je lichaam bevat tal van unieke kenmerken die mogelijk gebruikt kunnen worden om je identiteit vast te stellen. Denk aan je vingerafdruk, of je iris. Minder bekend is dat je hartslag ook unieke kenmerken bevat. De Nymi armband die binnenkort verschijnt herkent de vorm van je ECG, en de fabrikant hoopt hierdoor wachtwoorden op termijn overbodig te maken.

Wachtwoorden zijn in principe niet onveilig, als je ze maar lang en moeilijk genoeg kiest. En daar gaat het meestal fout: hoeveel mensen kiezen niet de naam van hun vrouw of geboortedatum als wachtwoord? Om misbruik te voorkomen implementeren elektronicafabrikanten daarom veiliger en gebruiksvriendelijke vormen van beveiliging, zoals de vingerafdrukherkenning in de iPhone 5s of de oogscanners op Schiphol.

Het Canadese bedrijf Bionym introduceert binnenkort een armband die in staat is om je hartslag te analyseren. Net zoals je vingerafdruk bevat ook je hartritme unieke kenmerken die gebruikt kunnen worden om je te identificeren. Dat brengt een aantal interessante toepassingen met zich mee: denk aan een computer waarop je niet meer hoeft in te loggen, zodra je in de buurt bent maakt de pc draadloos contact met de Nymi en zolang je hartslag herkend wordt kun je de computer gebruiken.

Dezelfde technologie kan ook toegepast worden om je auto te ontgrendelen als je aan komt lopen of je smartphone te bedienen zonder dat je eerst een code in hoeft te voeren of, in het geval van de iPhone 5s, je vingerafdruk hoeft te scannen. Bovendien zijn er mogelijkheden op het gebied van veilig mobiel betalen: één van de eerste apps voor Nymi is dan ook een Bitcoin portemonnee.

De Nymi moet nog voor de zomer op de markt verschijnen en kan voor $79 gereserveerd worden. Door een SDK beschikbaar te stellen hoopt Bionym dat ontwikkelaars vervolgens applicaties ontwikkelen die gebruik maken van de ECG-armband. Het succes van de Nymi valt of staat uiteraard met de acceptatie van de technologie door elektronicafabrikanten, winkels en banken, verwacht dus niet dat je op korte termijn met kloppend hart je rekening kunt betalen of auto kunt starten.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *