Onzichtbare fietshelm beschermt hoofd middels airbag

By on 16 december 2013
20131215-124018.jpg

Een Zweeds ontwerpteam heeft een ‘fietshelm’ ontwikkeld in de vorm van een shawl met ingebouwde airbag. Tijdens een valpartij of aanrijding blaast de shawl razendsnel een beschermende ballon op die het hoofd tegen letsel moet beschermen.

In Zweden wordt er momenteel gedebatteerd of het gebruik van een fietshelm verplicht gesteld moet worden voor volwassenen. Voor kinderen tot 15 jaar is het dragen van een fietshelm al verplicht. Veel mensen vinden een fietshelm echter onhandig om mee te nemen of vinden het niet bepaald comfortabel om te fietsen met een helm op.

De uitvinding is het resultaat van een afstudeeropdracht van Anna Haupt en Terese Alstin naar een fietshelm die er niet uitziet als een champignon, prettig zit en ook je kapsel onaangetast laat. Na het analyseren van talloze fietsongelukken en het bestuderen van alternatieve veiligheidsoplossingen kwam het duo met het idee om gebruik te maken van airbagtechnologie om het fietsen veiliger te maken.

In de Hövding, zoals de onzichtbare fietshelm gedoopt is, detecteert een bewegingssensor binnen een fractie van een seconde of de fietser valt of aangereden wordt. Vervolgens wordt een sterke nylon ballon opgeblazen die het hele hoofd omhult. Daarnaast wordt de valbeweging vastgelegd in een ingebouwde zwarte doos, voor later onderzoek door de politie bijvoorbeeld.

De onzichtbare helm is met 399 euro niet bepaald goedkoop te noemen. Bovendien is de Hövding nog niet in de V.S. en Australië te koop, in verband met uiteenlopende certificeringen en veiligheidseisen. In veel Europese landen kan de onzichtbare fietshelm al wel gekocht worden.

(bron: The Sydney Morning Herald)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *