Pavlok: letterlijk een schokkende fitnesswearable

By on 11 juli 2014
Pavlok

Stappentellers en andere fitnesswearables zijn leuk als je meer inzicht wil krijgen in je bewegingspatronen, en in theorie zouden ze je dankzij deze feedback aanzetten tot een gezondere levensstijl. In de praktijk blijkt echter dat veel mensen na verloop van tijd geen acht meer slaan op de alarmerende statistieken op hun armband of telefoon. De Pavlok moet hier verandering in brengen: middels stroomstoten zet de armband je aan om in actie te komen.

Op het eerste gezicht is de Pavlok al een tamelijk sadistische wearable: als een handboei klikt de armband om je pols en is daarna niet zomaar af te doen. Maar daar blijft het niet bij: de armband is voorzien van een elektrode die je een stroomstoot geeft zodra je onwenselijk gedrag vertoont, zoals te lang uitslapen of op de bank blijven hangen na het avondeten.

Het idee is dat de pijnprikkel je aanzet om in actie te komen. Het vermijden van de stroomstoot heb je helemaal zelf in de hand: als je op tijd het gewenste gedrag vertoont dan laat de Pavlok je met rust, anders moet je eraan geloven. De bedenker van de Pavlok voorziet zelfs sociale toepassingen: zodra jij een afspraak met iemand anders niet nakomt, dan kan deze jou een pijnprikkel sturen.

Zoals de naam van de wearable al aangeeft ligt het gedachtengoed van de Russische fysioloog Ivan Pavlov ten grondslag aan de Pavlok. Hij onderzocht het fenomeen van reflexieve conditionering, waarbij het herhaaldelijk toedienen van prikkels ertoe leidt dat een bepaald gedrag op een gegeven moment ook vertoond wordt bij het wegnemen van die prikkel. Zo is het ook met de Pavlok: na verloop van tijd ga je het gewenste gedrag vertonen zonder dat hiervoor nog een elektrische schok gegeven hoeft te worden.

Vooralsnog bestaat de Pavlok alleen nog in de vorm van een prototype, maar geestelijk vader Maneesh Sethi wil de elektrostimulatiearmband via crowdfunding omzetten in een productierijp concept. De sadomasochistische activiteitentracker zou bij een succesvolle campagne volgend jaar op de markt moeten komen.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *