Poepbatterij kan je smartphone van energie voorzien

By on 23 oktober 2013
Micro-bacteriele batterij

Energie opwekken met rioolwater en bacteriën: de technologie bestaat al meer dan een eeuw, alleen tot een praktische toepassing is het nog niet gekomen. Daar komt misschien verandering in dankzij onderzoekers van Stanford University, die een redelijk efficiënte “microbial battery” hebben ontwikkeld. Deze is in staat om uitwerpselen en andere organische afvalstoffen om te zetten in elektriciteit.

In traditionele micro-bacteriële batterijen zetten anaerobische bacteriën organische materialen rond de anode om in elektronen, die vervolgens via een membraan naar de kathode worden getransporteerd. Tijdens dat proces wordt de kathode voorzien van zuurstof, zodat de batterij energie én schoon water uitscheidt. Het probleem is dat diezelfde zuurstof ook door de microben wordt opgenomen. Die geven daardoor geen elektronen meer af, met als gevolg een radicaal dalende energieopbrengst.

In de experimentele micro-bacteriële batterij hebben de onderzoekers zilveroxide toegepast als kathodemateriaal. Doordat dit materiaal elektronen opneemt terwijl er nieuwe zilververbindingen worden gemaakt is er geen zuurstof meer nodig, waardoor het rendement sterk toeneemt. Problematisch is wel dat het kostbaar is om zilveroxide te maken. De onderzoekers gaan daarom op zoek naar andere materialen die deze functie kunnen overnemen.

De batterij die de wetenschappers ontwikkeld hebben zet zo’n 30% van de energie die in organisch afvalwater zit om in elektriciteit: dat is ongeveer vergelijkbaar met het rendement van een zonnecel. In de praktijk zou de batterij gebruikt kunnen worden om afvalwater te zuiveren en tegelijkertijd energie op te wekken, eventueel in de vorm van een draagbaar systeem. Dus wie weet kun je op een dag je smartphone en andere wearables opladen door eerst even een grote boodschap te doen… Handig voor op de camping!

(bron: Co.Exist)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *