‘Schat, denk jij het licht even aan?’

By on 18 augustus 2013
Emotiv Insight en WigWag

Binnenkort is het mogelijk om de garagedeur te openen of het licht aan te zetten door eraan te denken, als het aan Emotiv en WigWag ligt. De twee Kickstarter-succesnummers hebben de handen ineen geslagen om innovatieve toepassingen te creëren voor de Insight EEG-headset van Emotiv.

WigWag bestaat uit een app die middels door de gebruiker in te stellen ‘als-dan’ regels apparaten aanstuurt op basis van data die via sensoren binnenkomt. Op die manier komt home automation – ook wel domotica genoemd – binnen ieders handbereik: ‘zet de tuinsproeier aan als het drie dagen niet heeft geregend’, ‘schakel de buitenverlichting in als het donker wordt en er niemand thuis is’, of ‘stuur een sms als er tussen negen en vijf iemand aanbelt’.

Het team achter de WigWag wil echter nog een stap verder gaan en is een samenwerking aangegaan met een andere Kickstarter, de Emotiv Insight waarover Wearable onlangs al berichtte. Deze EEG-headset maakt het mogelijk om hersengolven die bij bepaalde gedachten horen te herkennen. In combinatie met WigWag kan dan bijvoorbeeld het licht ingeschakeld worden door er alleen al aan te denken. Dat zou met name voor gehandicapten en ouderen een uitkomst zijn.

Maar ook andere toepassingen zijn denkbaar: zo zou de combinatie WigWag-Insight studenten kunnen helpen met het behouden van hun concentratie tijdens het leren, door de hoeveelheid licht te verhogen als de focus op de lesstof dreigt te verslappen. Dat is nog maar het begin: op artistiek vlak kunnen muzikanten in de weer met gedachtegestuurde composities, games kunnen gaan reageren op de stemming van de speler, of partners kunnen een sms krijgen als hun geliefde aan ze denkt.

De Emotiv Insight verschijnt begin 2014 op de markt, voor een bedrag van ongeveer 200 dollar. De WigWag moet eind dit jaar nog verschijnen. Voor $119 krijgt de koper een Sensor Block plus Relay, die via de WigWag app aangestuurd kunnen worden. Of de Insight en WigWag ook in een set verschijnen is nog niet bekend.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *