Sensory Fiction: letterlijk meevoelen met de hoofdpersoon uit je boek

By on 28 januari 2014
MIT Sensory Fiction

Stel je voor: je leest een detective. Je zit middenin een spannende passage: de hoofdpersoon wordt achtervolgd door een crimineel met een pistool. De afstand wordt steeds kleiner, en… voel je nu de hartslag oplopen? Je leest verder. Het lijkt wel alsof je het steeds warmer krijgt. Nee, het wordt warmer, het zweet breekt je zelfs uit. De crimineel legt aan, schiet en… je voelt als lezer letterlijk de kogelinslag! 

Science fiction? Nee hoor. Dit is Sensory Fiction, een harnas dat je als lezer laat voelen wat er in een verhaal gebeurt. Het systeem werd ontwikkeld door het MIT Media Lab. Het harnas is voorzien van sensoren en actuatoren die fysieke prikkels kunnen afgeven, zoals een drukkend gevoel, trillen of stoten.

Op zich zijn pakken die de drager fysiek stimuleren niet nieuw. Er zijn al enkele virtual reality-toepassingen waarbij een pak tactiele feedback geeft op bepaalde situaties. De innovatie zit in dit geval in de koppeling met een boek, waarbij het systeem in de gaten houdt op welke pagina de lezer zich bevindt en via het harnas stimuli opwekt die passen bij het verhaal.

Momenteel is het pak in staat om het omgevingslicht aan te passen en trillingen door te geven. Ook kan het harnas een gevoel van druk opwekken en een hartslag simuleren. Daarnaast kan de temperatuur gevarieerd worden. Op die manier kan de lezer letterlijk meevoelen met de hoofdpersoon.

Sensory Fiction is vooralsnog een prototype, en de vraag is of het systeem ooit in deze vorm op de markt komt. Daar staat tegenover dat tactiele feedback steeds meer toepassingen vindt. Dus wie weet wordt het ooit nog eens écht gevaarlijk om bepaalde boeken te lezen…

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *