Slimme paraplu brengt neerslag in kaart

By on 5 mei 2014
Paraplu

Een onderzoeker verbonden aan de TU Delft heeft een paraplu ontwikkeld die de hoeveelheid regen die erop valt kan meten. Middels een netwerk van slimme paraplu’s wil hij een beter beeld krijgen van de landelijke neerslag. Het prototype wordt deze week tijdens een congres in Wenen gedemonstreerd.

De regen wordt gemeten middels een piezosensor onder het doek, die trillingen opvangt die door de vallende regendruppels gegenereerd worden. De data wordt via een standaard Bluetoothzendertje overgedragen naar een smartphone, die de data vervolgens doorstuurt naar de computer van de onderzoeker.

Het idee is afkomstig van Rolf Hut. Volgens hem beschikken wetenschappers tegenwoordig weliswaar over de meest geavanceerde weersatellieten en radarsystemen, maar neemt het aantal gewone regenmeters snel af, omdat deze te duur zijn in onderhoud. Het crowdsourcen van neerslagdata is een mogelijk antwoord op dit probleem.

Het prototype, een omgebouwde Winnie de Poeh-paraplu, levert veelbelovende resultaten. De Delftse onderzoeker hoopt dat de technologie op een gegeven moment standaard verwerkt wordt in de wat luxere regenschermen. “Het doel is dat zodra iemand zijn paraplu openvouwt deze de regen begint te meten. Zo kunnen we bijvoorbeeld veel eerder waarschuwen voor lokaal overstromingsgevaar”, aldus Hut.

Prototype van de slimme paraplu. Piezosensor en Bluetoothmodule zijn duidelijk zichtbaar.

Prototype van de slimme paraplu. Piezosensor en Bluetoothmodule zijn duidelijk zichtbaar. Bron: BBC

(Bron: BBC News – coverfoto: CC-BY-SA Pedro Moura Pinheiro, bron: Flickr.com)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

One Comment

  1. Pingback: Regenmeter bluetooth iphone paraplu in de media

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *