Smartphone raakt op winderige dag niet leeg dankzij microwindmolens

By on 5 februari 2014
Microwindmolen

Je kent ze wel, van die kleine zonnepanelen waarmee je onderweg je mobieltje kunt opladen. Maar in Nederland heb je er vaak weinig aan, er is hier immers meer wind dan zon. Texaanse onderzoekers werken nu aan microwindturbines die op een dag gebruikt kunnen worden om mobiele devices op te laden.

De microwindmolens zijn zo klein dat er tien van op een korrel rijst passen. De wieken hebben een diameter van circa 1,8 mm en zijn in staat om de kleinste zuchtjes wind om te zetten in een beetje elektriciteit. In grote aantallen kunnen de windmolentjes genoeg energie opwekken om een accu bij te laden.

Voor het idee: op het oppervlak van een iPhone passen ongeveer 2.400 van deze microwindmolens. “Stel je voor dat je een smartphonehoesje voorziet van deze windmolens: zodra je accu leeg is, dan haal je je telefoon uit je binnenzak en zwaai je er een paar minuten mee door de lucht. Vervolgens kun je weer verder bellen”, aldus een van de onderzoekers.

Voor het fabriceren van de windmolentjes maken de onderzoekers gebruik van conventionele halfgeleiderproductietechnologie, in combinatie met multilayer elektroplating. Daardoor kunnen complexe 3D-vormen worden opgebouwd uit tweedimensionale metalen onderdeeltjes.

Een Taiwanees bedrijf wil het mechanisch-elektronische systeem (MEMS) verder ontwikkelen en commercieel toepasbaar maken. Het bedrijf heeft al ervaring met het fabriceren van andere micro-onderdelen zoals grijpers die in de bloedbaan ingezet kunnen worden en tandwielen niet dikker dan een mensenhaar.

(bron: University of Texas)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *