Sony vraagt patent aan op slimme pruik

By on 9 december 2013
Sony SmartWig

We hebben al veel opmerkelijke wearables zien langskomen bij Wearable technology magazine, waaronder wachtwoordtatoeages, twitterende BH’s, aftelhorloges en pukkelscanners. Maar de SmartWig van Sony is misschien wel de meest bijzondere wearable van afgelopen jaar. 

In de patentaanvraag op de SmartWig wordt een pruik beschreven die ‘gemaakt is van paardenhaar, menselijk haar, wol, veren, of enig andere synthetische stof’. Bijzonder is de vermelding van ‘elektronische circuits die kunnen communiceren met een externe computing device’, zoals een PC, smartphone of tablet. Het achterliggende idee is dat een pruik een ideale plek is om allerlei elektronica in op te bergen, zonder dat deze direct zichtbaar is.

Zo zou de slimme pruik voorzien kunnen worden van actuators, die de drager tactiele feedback kunnen geven, en een ingebouwde GPS-module. Dat maakt navigatietoepassingen mogelijk. Het patent beschrijft ook een ingebouwde camera en ultrasoon transducers, die voorwerpen in de buurt van het hoofd kunnen detecteren en daardoor kunnen voorkomen dat de drager zijn hoofd stoot.

Het patent noemt nog enkele opmerkelijke gebruikerstoepassingen van de slimme pruik. Zo zou je de SmartWig kunnen gebruiken om tijdens presentaties door je slides te bladeren, simpelweg door even één van je bakkebaarden aan te raken. ‘Als een gevolg hiervan zou de presentator minder nerveus zijn’, aldus Sony.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *