Tongpiercing stelt verlamden in staat rolstoel te besturen

By on 29 november 2013
Tongue Drive System

Amerikaanse wetenschappers hebben een wel heel bijzondere tongpiercing ontwikkeld, die mensen met een dwarslaesie vanaf de nek of een andere vorm van lichamelijke verlamming in staat stelt om zelf hun rolstoel te besturen. In de piercing is een klein magneetje verwerkt. Sensoren lezen veranderingen in het magnetisch veld uit waardoor bewegingen van de tong kunnen worden omgezet in stuurinstructies.

Het Tongue Drive System is al getest door een elftal mensen met een gehele verlamming. En met succes, gebruikers noemen het systeem erg intuïtief en waren zelfstandig in staat om na enige oefening een parcours met enkele bochten en obstakels af te leggen. Het systeem kan ook gebruikt worden om een computer te bedienen.

De tongjoystick is in gebruik sneller en nauwkeuriger dan de bediening via een rietje, een systeem dat tot op heden wordt gebruikt om mondbewegingen om te zetten in bepaalde acties. Bovendien is het systeem wat minder zichtbaar dan de rietgebaseerde systemen.

Alhoewel de eerste proeven veelbelovend zijn is het systeem nog niet buiten het laboratorium getest. Daarnaast kan een tongpiercing sommige mensen tegen de borst stoten. Dat neemt niet weg dat de tongbesturing veel potentie heeft: de meeste mensen met een volledige dwarslaesie kunnen probleemloos hun tong bewegen, en de spier raakt niet snel vermoeid.

Daarom werken de onderzoekers aan alternatieve besturingssystemen, onder andere een versie van de sensor die op de tanden gemonteerd kan worden, zonder dat het spraakvermogen hierdoor wordt aangetast.

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *