Google-arts geeft toe: ‘Glass kan tot flinke hoofdpijn leiden’

By on 19 mei 2014
Google Glass - hoofdpijn

Zelfs kortdurend gebruik van Google Glass kan leiden tot een stekende hoofdpijn, zo klagen diverse gebruikers van de slimme bril. Wat blijkt: dit is een klacht die al vanaf het begin van het project regelmatig gemeld wordt, aldus een oogarts van Google zelf. Oorzaak is de onnatuurlijke positie van het virtuele display in het gezichtsveld.

Toen de eerste prototypes van Google Glass werden ontwikkeld was één van de grootste vragen waar het display gepositioneerd moest worden. Aanvankelijk werd het display in het midden van het gezichtsveld geplaatst, maar dat bleek geen praktische oplossing. Ook onderin het gezichtsveld bleek het display niet handig in gebruik. Daarom koos Google ervoor om het virtuele display in de rechterbovenhoek van het gezichtsveld te plaatsen.

Het probleem is echter dat mensen helemaal net gewend zijn om langdurig of vaak naar boven te kijken, schilders en elektriciens uitgezonderd. “Als je een minuut naar het display van Glass kijkt, dan kijk je al zo’n 60x zo lang rechts-omhoog als normaal”, legt Dr. Eli Peli uit. Peli is als oogarts verbonden aan Google en krijgt regelmatig klachten over hoofdpijngerelateerde klachten die Glass bij gebruikers opwekt.

Volgens Peli was het display van de slimme bril nooit bedoeld om lang naar te kijken. “Glass werd ontwikkeld met ‘micro-gebruik’ in het achterhoofd: even een tweet lezen of een navigatie-instructie bekijken. Maar langdurig je email lezen of gewoon te vaak gebruik maken van het display leidt inderdaad tot irritatie.”

De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen tot een week gebruik. “Dan raken de oogspieren gewend aan de onnatuurlijke beweging. Bovendien is het nieuwtje er na een paar dagen wel van af en maken mensen vanzelf minder gebruik van de slimme bril”, legt de oogarts uit.

(bron: Betabeat – foto: CC-BY-SA Matt McGee)

Wiebe de Jager

About Wiebe de Jager

Hoofdredacteur Wearable. Gek van gadgets maar weigert een smartwatch te dragen. Oprichter van eReaders.nl en Dronewatch.nl. Twitter: @wdejager

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *